Blokhut LiveConcertenLive muziekMuziekVenue

Smalltown Nobodies

Terwijl ik met mijn oortjes in sta af te wassen, (jawel, afwassen! Hier nog steeds geen vaatwasser. Hoe is het mogelijk tegenwoordig.) schalt het nummer In the City van Smalltown Nobodies uit de speakertjes. De muziek is zo vertrouwd en brengt herinneringen naar boven. Leuke en minder leuke. Die laatste gooien we gelijk maar overboord.

Het punt is dat deze band met frontman Lain Barbier een paar jaar geleden ter ziele is gegaan. En dat is zo jammer. Want het was een band met veel potentie. De muziek die de heren maakten sloeg in als een bom. Een van de laatste optredens van de heren waarin ik nog hun zaken regelde was op Bospop 2013. Ze mochten openen op zondag op het grote podium. Terwijl iedereen nog halfdronken uit hun tenten kroop en de eerste bezoekers het terrein op kwamen begonnen de heren te spelen voor een nagenoeg leeg veld. De eerste tonen klonken over het terrein en in nog geen vijf minuten begon het vol te lopen. Na een kwartier had zich al een enthousiaste menigte gevormd voor het podium. De energie spatte ervan af. Kippenvel over mijn hele lichaam. Dit is het, dacht ik. Dit is waar ze al die jaren voor gewerkt hebben.

Smalltown Nobodies – Bospop 2013

Als ik terugkijk is de band naar mijn bescheiden mening uit elkaar gevallen door een combinatie interne en externe factoren. Waarschijnlijk stonden niet alle koppen dezelfde kant op. Het was ook typisch een voorbeeld van teveel naar je omgeving luisteren en niet je passie volgen. Want die passie was er. En dat hoor je ook als je naar de CD 20 More steps luistert. Terwijl ik dit schrijf luister ik dan ook naar die CD die zoveel mensen in vervoering heeft gebracht. Ik weet waar ik het over heb. Het was perfect.

Ik kan me herinneren, dat terwijl ik probeerde de band zoveel mogelijk te promoten op sociaal media en andere kanalen, er vanuit de omgeving van de band geluiden klonken dat ze wel heel erg aanwezig waren. Nu achteraf durf ik te zeggen dat dit pure jaloezie was. Helaas was een gedeelte van de band erg gevoelig voor commentaar uit hun omgeving. Ik moest maar minderen met promoten.

Maar goed. Voor mij was de rek eruit in 2013. Er was teveel gaande en 7 eigenwijze mannen aansturen en dezelfde richting op proberen te leiden was niet meer iets wat ik ambieerde. Nadat ik mijn ontslag in had gediend als manager, promotor, administrator, website beheerder, etc zijn de mannen nog een paar jaar zonder mij verder gegaan. Even leek het er zelfs op dat ze een platencontract binnen hadden gesleept, ze waren op de radio bij Kees Baars, maar uiteindelijk doofde het vlammetje toch. Zo zonde.

Maar goed, ik kan hier wel roeptoeteren hoe geweldig ze waren en wat een fantastische stem Lain heeft, maar misschien kun je dit beter zelf beoordelen. Ze zijn te vinden op Spotify en Youtube. Ik zou gaan voor Life Ain’t Easy. En heb even maling aan de buren, zet die volumeknop open. Laat de muziek je omhullen en ga erin op. En voor de gevoelige mensen onder jullie: leg wat zakdoeken klaar. Het nummer zou wat snaren kunnen raken.

Ik herinner me nu ook dat Lain dit nummer tijdens een optreden in 2013 in Spijkenisse aan mij had opgedragen. Mijn vader was vlak na Bospop overleden. Ik ben even naar buiten gelopen, zo greep het me bij de strot.

Muziek is emotie. En deze band wist als geen ander emoties los te maken. En niet alleen bij mij. Tijdens een optreden in Alphen aan de Rijn vertelde een vrouw me dat de muziek van Smalltown Nobodies haar kracht had gegeven in het ziekenhuis toen ze herstellende was van een hart infarct.

Luisteren dus!

Smalltown Nobodies
Zang: Lain Barbier
Toetsen en gitaar: Ruud Schoof
Solo gitaar: Erwin de Brouwer
Gitaar: Ber Boeser
Bas: Ed Boeser
Drums: Donald Kuyper

Hieronder wat links naar nog foto’s van Margriet Cloudt die de mannen veelvuldig op de gevoelige plaat heeft vastgelegd:

Smalltwon Nobodies in de Bosuil (video opnames):

http://www.bandpixmix.com/albums/smalltownnobodies/band.php

Smalltown Nobodies Bospop:

http://www.bandpixmix.com/albums/smalltn2013bp/band.html

Fotograaf: Karel van de Werken

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.