Momentum

Lees dat nog eens…

Waar je je aandacht op richt, is waar je energie instopt. En waar je je energie in stopt wordt groter.

Herken je dat? Dat als iets mis gaat, dan ook alles mis lijkt te gaan? Dat komt omdat je zo gefocust bent op datgene wat er net misging en het gaat overdenken, het probleem alleen maar groter wordt. Je irritatie wordt groter, er gaan nog meer dingen mis en na een tijdje denk je gefrustreerd dat je maar in je bed had moeten blijven liggen.

Het is als een sneeuwbal bovenaan een besneeuwde helling. Je rolt een balletje van 15 cm doorsnede naar beneden en tegen de tijd dat het onderaan de helling is, is het zo in omvang en vaart toegenomen dat het niet meer te stoppen is.

Het heeft allemaal te maken met momentum. Je hebt je zo gefocust op iets dat je niet wilde door je te ergeren en het voorval op verschillende manieren te herkauwen dat je door je fixatie het probleem nog groter hebt gemaakt. De enige manier om dat momentum te stoppen is door simpelweg in gedachten naar je hart je gaan. Dit is super makkelijk: Je hoeft alleen aan iets te denken dat je doet glimlachen. Ik heb een mapje op mijn telefoon met allemaal foto’s die me vertederen of doen glimlachen. Zodra ik me bewust bent dat mijn humeur zakt naar zorgen, ergernissen of boosheid, ga ik in gedachten naar Blije Gedachten.

Het is zelfs zo dat je als tien seconden een positieve gedachte of gevoel kan vasthouden, je hiermee al positief momentum opbouwt. Als je dit moeilijk vind, kun je ook intenties gaan schrijven. Schrijven is een heel krachtig medium dat jou kan helpen de juiste momentum op te bouwen.

Een leuk leven leiden is echt een bewuste keuze. Waar richt je je dus liever op? Op iets dat je niet leuk vindt of iets dat je wel leuk vindt?