De eerste zeven jaar

Het is wetenschappelijk bewezen dat ons brein zich in de eerste zeven jaar explosief ontwikkelt. In een heel hoog tempo worden doorlopend nieuwe hersencellen aangemaakt, die in neurale netwerken via synapsen met elkaar communiceren. Die neurale netwerken hebben tot functie dat ze nieuwe informatie moeten opslaan

Ons brein is een computer. Op een computer moet je eerst programma’s zetten om ermee te kunnen werken. Wie heeft dan die programma’s op onze hard drive geïnstalleerd? Dit gebeurt eigenlijk vanzelf. Een baby leert van zijn of haar omgeving en slaat alles op wat het ziet, voelt, hoort, ruikt en ervaart. Een kind neemt alles wat het in die eerste jaren leert voor waarheid aan. Ervaringen en de dingen die ons worden verteld door ouders, leraren, familie en vrienden, vormen de waardelabels die je wereldbeeld vormen.

In die eerste cruciale levensjaren van ons leven wordt je brein dus niet gebruikt om te creëren. Onze hersenen zitten op dat moment namelijk in een lagere vibratie. Deze frequentie van de hersengolven in de eerste zeven jaar wordt theta genoemd. Deze theta frequentie is een vorm van hypnose. Daarom wordt alles wat je meemaakt opgeslagen, net als bij een gloednieuwe computer waarop je allemaal specifieke programma’s installeert die tot doel hebben bepaalde functies uit te voeren. De eerste 7 levensjaren worden wij dus in ons onderbewuste geprogrammeerd. Er wordt een basis gelegd voor je verdere leven.

Het onderbewuste programma

Na die zeven jaar zullen die onderbewuste programma’s je hele leven voor 99% beïnvloeden. Je denkt dat je kan creëren wat je wil, blij zijn, leuke dingen doen, lief hebben… Al die bewuste wensen, dromen, verlangens die je zo graag zou hebben, zullen afhangen van welke programma’s je in je jeugd hebt ingeladen in je onderbewuste.

Jezelf herprogrammeren

Veel van deze waardelabels waarover ik het eerder had, draag je vervolgens de rest van je leven met je mee. Je hoeft er niet over na te denken, ze zijn er gewoon. Het brein wil namelijk energie besparen en vervangt de eerst opgeslagen informatie alleen als het wordt gedwongen. Zo kan het zijn dat je als volwassene nog steeds leeft volgens de waardes van je ouders, in plaats van je eigen gekozen waardes en overtuigingen.

Herken je van die gedachtes waarmee je je huidige situatie goedpraat maar eigenlijk diep van binnen zou willen veranderen?

  • Het leven is nu eenmaal zo
  • Van hard werken ga je niet dood.
  • Ik ben niet goed genoeg
  • Als ik maar hard genoeg mijn best doe dan krijg ik waardering
  • Ik heb nergens tijd voor.
  • Wat ik vind is niet belangrijk

Allemaal programmeringen die in ons leven zijn aangeleerd, maar die ons soms flink in de weg kunnen zitten. Wat als ikje nou vertel dat dit anders kan? Dat jijzelf de verandering kunt starten wanneer je écht wilt? Het begint met een eerste stap: Je leven WILLEN veranderen.

Hoe je dat doet?
In een volgend blog vertel ik je meer.