Waarom is je (ware) zelf zijn zo moeilijk?

Veel mensen denken dat het makkelijk is om jezelf te zijn. (Hoezo ben ik niet mezelf?) We zijn echter groot gebracht met invloeden die meer met de overtuigingen van anderen te maken hebben dan met die van ons zelf. Van jongs af aan worden we namelijk gevormd door de meningen en overtuigingen van de mensen om ons heen. Daarbij is het zaak om zo goed mogelijk binnen de lijntjes te lopen van de normen en waarden van wat wordt geacht om normaal te zijn. Dit is niet de JIJ die je bedoelt bent om te zijn. Vaak zijn de overtuigingen niet in lijn met wie je werkelijk bent. (Zie ook mijn blog: De eerste zeven jaar )

Hoe weet je dat je niet volgens je eigen overtuigingen leeft?

-Je past je makkelijk aan,
-Je houdt jezelf klein,
-Je doet dingen tegen je zin.
-Je voelt vaak weerstand.
-Je voelt je soms letterlijk ziek, hebt buikpijn, hoofdpijn, etc

Het heeft mij mijn hele leven gekost om uit te vinden wie ik werkelijk ben. Ik bleef maar rennen en vliegen voor iedereen en hield mijn ware ik verborgen. Sinds een paar jaar durf ik eindelijk werkelijk mezelf te zijn en dit ook te uiten. Persoonlijk vind ik dat ik er behoorlijk op vooruit ben gegaan. Ik pas me niet meer aan en buig niet meer voor de mening van een ander. Het heeft me bevrijd, ondanks dat er mensen afscheid van me hebben genomen.

Voor jezelf kiezen zorgt er helaas voor dat er mensen uit je leven kunnen verdwijnen. Tegelijkertijd valt er een last van je af als je je niet meer druk maakt om de mening van anderen en gewoon je eigen plan trekt. Geloof me dat dit even bij me heeft geduurd. Genoeg buikpijn gehad. Totdat ik me bedacht dat niemand het waard is om je je beroerd voor te voelen, maar hiervoor moest ik wel in het ziekenhuis worden opgenomen. Ik moest allereerst stoppen met het aanpakken van verwijten, alleen wist ik niet hoe ik dat moest doen. Die verwijten komen namelijk wel keihard binnen. Je eigenwaarde wordt er niet beter op. Totdat je beseft dat alles begint bij jezelf. Dat de mening van een ander niet bepaald wie en wat je bent. Je moet zelf kiezen of jij jezelf waardevol genoeg vind om te gaan staan. Er zullen nl. altijd mensen zijn die er wat van vinden.

Voor mezelf kiezen en in mijn kracht gaan staan heeft er bij mij voor gezorgd dat ik meer geniet van mijn leven. En wees niet bang dat men je zal uitmaken voor egoïst, want degene die jou vraagt jezelf opzij en on hold te zetten voor hem of haar en je verwijten maakt als je dat niet doet, zou zelf eens iets vaker aan zelfreflectie moeten doen. Tenslotte ben jij de belangrijkste persoon in jouw leven.

Ik gun iedereen een geweldig leuk, waardevol, boeiend, gezellig, etc… leven zonder de druk en verwijten van anderen die vinden dat je het niet goed doet, tekort schiet, beter je best moet doen en ga zo maar door. Lekker mee stoppen!! Dat mag gewoon. Schud die oude programmering van je af. Ga in je kracht staan. Wees je authentieke zelf! Het is niet makkelijk. Dat weet ik als geen ander.

Lukt het niet in je eentje, dan mag je altijd contact met me opnemen. Samen werken we dan aan een krachtiger JIJ. Op weg naar een leuker en meer vervullend leven.

Liefs Shirley-Ann

Contact