Jij bent de Placebo

Auteur: Dr. Joe Dispenza
Uitgeverij: Succesboeken.nl

Is het mogelijk om te genezen met enkel je gedachten – zonder medicatie of operatie? De waarheid is dat dit vaker gebeurt dan je misschien zou verwachten. In “Jij bent de Placebo” bespreekt Dr. Joe Dispenza talrijke gedocumenteerde casussen van mensen die een hartaandoening, een depressie, reumatoïde artritis en zelfs de ziekte van Parkinson keerden door in een Placebo te geloven.

Eerlijk gezegd was ik al verkocht na het lezen van het eerste hoofdstuk. Mijn mening over dit boek kan ik eigenlijk al in één zin samenvatten: “Dit moet eigenlijk iedereen gelezen hebben!”

In dit boek is oa door de Nederlandse Anouk Bindels een voorwoord geschreven die door zijn trainingen toe te passen zichzelf heeft weten te genezen van haar ziektes, waaronder kanker. Haar getuigenis is op Youtube te vinden in het Engels en Nederlands en via haar eigen website.

In de Inleiding van dit boek (Ontwaken) vertelt hij hoe hij ooit was verongelukt en daarbij zes van zijn borstwervels had gebroken. Vervolgens beschrijft hij hoe hij de operatie weigerde en ervoor koos om zichzelf te gaan genezen met behulp van een hogere macht. Lang verhaal kort: negen weken later liep hij weer rond en na tien weken kon hij zijn beroep als chiropractor weer uitoefenen. Hij zegt ook: Ik wist indertijd niet wat ik aan het doen was. Maar nu wel. Hij was gaan nadenken over toekomstige mogelijkheden die in het kwantumveld bestonden, om ze vervolgens emotioneel te gaan voelen.

Vervolgens geeft Dr. Joe een korte introductie en zet daarna per hoofdstuk uiteen wat je allemaal in dit boek kunt verwachten. Alle bronnen van onderzoeken, boeken en andere publicaties worden achter in het boek vermeld.

In het eerste hoofdstuk gaat hij al direct van start met een aantal soms bijna shockerende voorbeelden van Nocebo en Placebo effecten. Zoals het relaas van UCLA psycholoog Bruno Klopfer die in 1957 een artikel had gepubliceerd in een vaktijdschrift over een man die zichzelf tot twee keer toe genas van Lymfeklierkanker omdat hij dacht dat hij een wondermiddel toegediend kreeg. Op het moment dat hij er voor de tweede keer achter kwam dat het middel waardeloos was kwam zijn ziekte met dezelfde vaart weer terug en overleed hij. Of het stuk over de dokter die zijn patiënt “genas” van een voodoo-vloek was amusant door de manier waarop de arts het had aangepakt en het stukje over de “hysterische” kracht van twee meiden van 14 en 16 die in april 2013 een tractor van 1500 kg wisten op te tillen om hun vader te bevrijden.

In het boek wordt gesproken over behandelingen en operaties die nooit plaats hebben gevonden, maar wel het beoogde resultaat behaalden en soms beter uitpakten dan de behandeling zelf. En over Placebo’s en Nocebo’s en de invloed van suggestie bij Placebo’s en Nocebo’s.

In hoofdstuk vier wordt gesproken over een onderzoek in september 1981 waar men een groep 70- en 80- jarigen naar een klooster bracht in Peterborough, New Hampshire waar ze zouden deelnemen aan een vijfdaagse retraite waar ze moesten doen alsof ze 22 jaar jonger waren. Alles was zo ingericht dat ze ook omringd waren met spullen van 22 jaar terug. Ze keken naar films en luisterden naar radioprogramma’s en muziek van 22 jaar terug. Er was een tweede controle groep die alleen maar hoefde te mijmeren over dat ze 22 jaar jonger zouden zijn.

Beide groepen voelde zich niet alleen jonger na vijf dagen, fysiologisch waren ze dat ook. De eerste groep die deed alsof ze jonger waren behaalden echter wel betere resultaten. Maar beide groepen werden letterlijk jonger voor de ogen van de onderzoekers in nog geen vijf dagen tijd.

En zo gaat het maar door. Dr. Joe Dispenza neemt je eigenlijk mee op een bizar avontuur waarin je ontdekt waartoe we allemaal in staat zijn. Hoe we leven volgens een gevestigd programma en verslaafd zijn aan bepaalde emoties. Maar ook hoe het menselijk lichaam werkt en dan met name gericht op DNA, celgroei en de verbindingen in onze hersenen. En dit weet hij te onderbouwen met wetenschappelijk bewijs dat in makkelijke Jip en Janneke taal wordt uitgelegd.

Aan het einde van het boek staan twee meditaties uitgeschreven die je kunnen helpen met het veranderen van je overtuigingen en percepties van jouw werkelijkheid. Met deze meditatie brengt hij je in het hier en nu en leert je hoe je dit in 45 minuten kunt doen

De meditaties zijn ook te koop op zijn eigen website, via de Nederlandse uitgeverij, Bol.com of je kunt hem voor jezelf inspreken. Daarom is hij helemaal uitgeschreven in het boek.

In mijn blog https://www.shirley-ann.nl/jij-bent-de-placebo/ staat een uitgebreidere recensie.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.