The Secret

Rhonda Byrne

Uitgeverij Kosmos – ISBN 978-90-215-1103-0

Boekbespreking

Er bestaat een eeuwenoud geheim: The Secret. Het werd gezocht, gevonden en weer verloren, het is gestolen en voor veel geld doorverkocht.

The Secret. Het boek heb ik gelezen en de documentaire inmiddels drie keer gezien. Vandaag nog. Juist omdat ik dit blog wilde schrijven en het met het boek wilde vergelijken.

Het boek is mooi vorm gegeven in een Hard Cover in een bijna vierkante vorm met omslag. Voordat het boek begint staat onderstaande tekst op pagina 7:

Als boven, zo beneden
Als binnen, zo buiten
Het tablet van Smaragd, circa 3000 v. C.

Rhonda Byrne verteld in haar voorwoord en bij de start van de documentaire over de tegenslagen in haar leven en dat ze tijdens een periode van diepe wanhoop een geschenk kreeg van haar dochter: Een honderd jaar oud boek over een groot geheim. Ze ging op onderzoek uit en kwam erachter dat grote geesten als Plato, Shakespeare, Newton, Beethoven, Lincoln, Einstein, etc. het al wisten, dat The Secret al bestond ver voor onze jaartelling.

Er ontstond bij haar een vurig verlangen om dit te delen, wat resulteerde in de documentaire die nu te zien is op Netflix. Er is een eerdere versie waarin ook een interview met Esther Hicks is opgenomen, maar omdat die haar rechten niet wilde overdragen, is haar stuk er later uit gehaald.

Na de documentaire heeft Rhonda het boek geschreven. 24 inspirerende leraren komen hierin aan het woord. Het boek is uitgebreider dan de documentaire die veelal alleen beelden laat zien van de leraren die hun inspirerende verhaal doen. In het boek zijn die leringen verbonden door extra toelichting van de schrijfster.

Of The Secret echt een geheim onthult? Gezien de hoeveel informatie en boeken die hierover zijn te vinden denk ik niet dat het echt een geheim was. Alleen niet iedereen weet het. Waarom? Omdat het voor veel mensen klinkt als een sprookje. Ik hoor ook heel vaak: Onzin! Het bestaat niet. Of: Ik ben hier te nuchter voor.

De leraren in het boek vertellen hun verhaal, over hoe ze hun leven een andere wending hebben kunnen geven door Het Geheim toe te passen. Als je het geheim noemt wordt een universele wet iets geheimzinnigs.

The Secret gaat over de bewuste toepassing of het bewust toelaten van de Wet van Aantrekking in je leven. Je kunt bewust een beter, succesvoller, gelukkiger leven manifesteren door je hierop te focussen. Je gedachten veroorzaken je gevoelens, en je gevoelens zijn als een magneet die gebeurtenissen of ervaringen aantrekken.

Je kunt sceptisch zijn over de formule van de Wet van Aantrekking, je hoeft het niet te geloven. Maar de Wet van Zwaartekracht is ook niets geheims. Het is er gewoon. Je kan wel zeggen, ik geloof er niet in, maar dan stijg je ook niet ineens op. Het werkt ongeacht of je erin gelooft of niet. Als ik terugkijk op mijn leven, heb ik bepaalde wensen die ik had, weten te realiseren zonder dat ik wist wat mijn invloed daarop was.

Als je een bepaald doel voor ogen hebt en dit doel in gedachten neemt. Vervolgens ga je in gedachten de situatie creëren en bedenkt hoe het zou voelen als je je doel hebt bereikt. Hoe voelt het om in die nieuwe auto te rijden, een nieuwe fiets te krijgen, en ga zo maar door.

Na het zien van The Secret, zat ik dat er ook een boek van was en dat moest ik hebben. Het was als een magneet. Natuurlijk wilde ik het toepassen. En in eerste instantie lukte dat helemaal niet. Dat kwam omdat ik totaal voorbij ging aan de basis: Je moet eerst het gevoel creëren voordat je je uiteindelijke doel kan bereiken.

Dus: Bedenken dat mijn boekenserie een succes zijn en worden verfilmd, heeft weinig zin als ik mezelf niet eens een waardig schrijfster vind. Ik heb mezelf jarenlang een bedrieger gevoeld. Vanuit dat standpunt zal er ook weinig succes naar me toe komen vloeien. Het gaat er zelfs niet om wat anderen van me denken. Het gaat erom wat ik denk en wat ik voel, dat realiseer ik me pas sinds kort.

Dit boek sluit prima aan op het boek van Louise Hay, een andere grote leermeester op het gebied van de Wet van Aantrekking.

Bill Harris geeft een voorbeeld van een van zijn studenten, Robert. Robert is homo. In zijn mails aan Bill Harris beschreef hij hoe moeilijk dat zijn leven maakte. Hij werd gepest door zijn collega’s en op straat werd hij lastig gevallen. Hij wilde stand-up comedian worden, maar als hij een optreden had viel het publiek hem voortdurend in de rede met opmerkingen over zijn geaardheid.
Bill legde hem uitgebreid uit dat Robert zijn aandacht had gericht op wat hij niet wilde en wees hem op de mails en gesprekken die ze voerden. Als je je zo focust op wat je niet wilt, dan roep je het juist op.
Robert nam zijn woorden ter harte en begon aandachtsconcentratie toe te passen op die dingen die hij wilde. In 6-8 weken gebeurde er allerlei dingen die je een wonder kan noemen. De pesters op zijn werk vertrokken of werden overgeplaatst, op straat viel niemand hem meer lastig en tijdens zijn voorstellingen als stand-up comedian kreeg hij staande ovaties.

En zo worden er door het boek heen meer voorbeelden gegeven op het gebied van werk, relaties en gezondheid. Het is leuk om er mee te spelen. Focus je op het goede, zet intenties om je goed te voelen en plezier te hebben terwijl je hiermee bezig bent en je gaat merken dat je leven verandert.

Videotip:

Lewis Howes interviewt met grote regelmaat allerlei leermeesters op het gebied van Law of Attraction. Hieronder een interview met Rhonda Byrnes over The Secret:

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.