Je kunt je leven helen

Auteur: Louise Hay
Uitgeverij Hayhouse, Ankh Hhermes

Het boek begint met een opdracht, een dankwoord, een inhoudsopgave gevolgd door een voorwoord door Dave Braun. Hij noemt haar een grote leermeester. Wat ze ook is. Hay House Publishing heeft zij opgericht. Van daaruit hebben veel boeken hun weg naar het grote publiek gevonden.

Elk hoofdstuk van het boek “Je kunt je Leven helen” begint of eindigt met een affirmatie. Louise Hay adviseert om het boek eerst in één keer uit te lezen en dan twee tot drie dagen te nemen om ieder hoofdstuk te bestuderen en ermee aan de slag te gaan en de affirmatie waarmee het hoofdstuk begint (of eindigt) steeds te blijven zeggen en te schrijven.

Het eerste hoofdstuk gaat over de overtuigingen van Louise Hay zelf. Over wat zij gelooft. Ze vraagt ook welke bewering je herkent van jezelf:

  • Ze zijn tegen me
  • Iedereen is altijd behulpzaam

Deze twee overtuigingen zullen totaal verschillende ervaringen creëren. Wat we geloven over onszelf en over ons leven wordt waar voor ons.

In prettige korte stukken tekst, een soort sub hoofdstukjes, licht ze toe wat haar overtuigingen zijn met betrekking tot onze eigen overtuigingen. Het is een werkboek met voorbeelden en oefeningen die je kunt doen. Er wordt een lijst gegeven van de manieren waarop we niet van onszelf houden. Hoe we onszelf zien.

Vervolgens geeft Louise een spiegeloefening: Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf recht in de ogen, noem je naam en en zeg: Ik hou van jou en accepteer je precies zoals je bent. Naar jezelf kijken, je make-up bijwerken, of voor de heren je scheren, en je haar stylen en ervoor zorgen dat je buitenkantje er aangenaam uitziet voor de buitenwereld is iets heel anders dan naar jezelf kijken en je waardering voor jezelf uitspreken. Probeer het maar eens. De eerste keer haak je waarschijnlijk al na één keer af omdat het zoveel in je losmaakt. Maar zoals met alles…. oefening baart kunst.

In het boek worden wordt ingegaan in de oorsprong van je overtuigingen, de vraag of het waar is wat je gelooft en hoe je dit kan veranderen. Leer denken in positieve affirmaties. Louise noemt “Jezelf Liefhebben” het toverstokje. Pas als je dat kan, kun je je leven veranderen.

In het boek geeft Louise talloze voorbeelden van positieve gedachten. Het is een boek dat mij op het juiste pad heeft gezet. Me heeft doen inzien dat alles begint bij jezelf. Niemand zou me bij de hand pakken en mij leiden naar een leuk, rijk en gezond leven. Dat iedereen een innerlijk geleidingssysteem heeft, een hoger bewustzijn dat ons helpt en leidt, de juiste weg wijst, leerde ik pas later.

Louise adviseert om je eigen te maken wat je door haar boek hebt geleerd. Het lijkt veel werk, maar uiteindelijk wordt het een tweede natuur. Mij leidde het naar zoveel andere geweldige leraren en boeken, dat ik niet anders kan dan dagelijks mijn dankbaarheid uiten, affirmaties schrijven en ga zo maar door.

Een zeer uitgebreide boekbespreking met mijn eigen ervaring vindt je hier: https://www.shirley-ann.nl/je-kunt-je-leven-helen/

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.